הפלייה בעבודה: באלו נסיבות ניתן לקבוע כי הפלו אתכם בעבודה?

הפלייה במקום העבודה היא תופעה מורכבת ופוגענית שלצערנו עדיין קיימת בשוק העבודה בארץ. למרות החקיקה המתקדמת והמודעות הגוברת לזכויות עובדים, רבים עדיין חווים יחס מפלה על רקע מגדר, גיל, דת, לאום, נטייה מינית או מוגבלות. כאן נכיר את הסימנים המעידים על הפלייה בעבודה, את המסגרת החוקית להתמודדות עמה ומה ניתן לעשות במקרה של חשד להפלייה.

 

מהי הפלייה בעבודה?

הפלייה בעבודה מתרחשת כאשר מעסיק מתייחס באופן שונה לעובד או למועמד לעבודה על בסיס השתייכותו לקבוצה מסוימת, ולא על בסיס כישוריו המקצועיים. חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה אוסר על הפלייה בכל שלבי ההעסקה: החל מקבלה לעבודה, דרך תנאי העבודה והשכר, ועד לפיטורין. החוק מגן על עובדים מפני הפלייה על רקע מין, נטייה מינית, מעמד אישי, היריון, טיפולי פוריות, גיל, גזע, דת, לאום, מוגבלות, שירות מילואים ועוד.

מהי הפלייה בעבודה?

כיצד מזהים הפלייה בעבודה?

זיהוי הפלייה בעבודה אינו תמיד דבר פשוט, כיוון שלעיתים היא מתבצעת באופן סמוי או עקיף. ישנם מספר סימנים מחשידים שכדאי לשים אליהם לב: פערי שכר בלתי מוסברים בין עובדים בעלי כישורים דומים, אי-קידום עובדים מקבוצות מסוימות למרות הצלחתם בתפקיד, דרישות סף שאינן רלוונטיות לתפקיד ומדירות קבוצות מסוימות.

במקרים של חשד להפלייה, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי, למשל אצל עו"ד דיני עבודה אלון כהן בקריית ביאליק אשר יוכל לסייע בזיהוי המצב המשפטי ובגיבוש תוכנית פעולה מתאימה. סימנים נוספים להפלייה יכולים להיות הדרה מישיבות חשובות, הטלת משימות פחות משמעותיות על עובדים מקבוצות מסוימות, או התבטאויות פוגעניות על רקע השתייכות קבוצתית. חשוב להבין שהפלייה יכולה להתבטא גם בפעולות לכאורה תמימות, כמו אי-הזמנה לאירועים חברתיים של החברה או העברת מידע חשוב רק לחלק מהעובדים.

 

הוכחת הפלייה בעבודה

אחד האתגרים המשמעותיים בתביעות הפלייה הוא נטל ההוכחה. עם זאת, המחוקק הקל על העובדים בכך שקבע כי אם העובד מוכיח כי התקיימו התנאים הקבועים בחוק לגבי הפלייה, עובר נטל ההוכחה למעסיק להראות כי פעל משיקולים ענייניים. למשל, אם עובדת הוכיחה כי פוטרה בסמוך להודעתה על היריון, על המעסיק להוכיח כי הפיטורים נבעו מסיבות שאינן קשורות להיריון.

 

דרכי התמודדות עם הפלייה

כאשר עובד חושד כי הופלה, עומדות בפניו מספר אפשרויות פעולה. ראשית, מומלץ לתעד את כל האירועים והראיות הרלוונטיות, כולל תכתובות, הודעות ומסמכים. שנית, ניתן לפנות לממונה על שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד העבודה והרווחה, אשר מוסמך לחקור תלונות על הפלייה ולהגיש תביעות בשם העובד. בנוסף, ניתן להגיש תביעה לבית הדין לעבודה, אשר מוסמך לפסוק פיצויים משמעותיים במקרים של הפלייה מוכחת.

 

לסיכום

הפלייה בעבודה היא תופעה פסולה הפוגעת לא רק בעובדים המופלים אלא בחברה כולה. החוק מספק כלים משמעותיים להתמודדות עם הפלייה, אך נדרשת ערנות מצד העובדים והמעסיקים כאחד כדי לזהות ולמנוע אותה. ככל שתגבר המודעות לנושא ויינקטו צעדים אקטיביים למיגור התופעה, כך נתקדם לעבר שוק עבודה שוויוני והוגן יותר.

רוצים לפרסם כתבה אצלינו באתר?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
אהבתם את הכתבה ? שתפו בקליק
באותו נושא
תפיסת ניהול משאבי אנוש
מתקשים בניהול משאבי האנוש? כך מנהלים כיום משאבי אנוש בקלות ובנוחות גם בחברות גדולות ובינלאומיות

ניהול משאבי אנוש בחברות גדולות ובינלאומיות מהווה אתגר מורכב שדורש פתרונות מתקדמים, מדויקים וגמישים. בעולם העסקים המודרני, שבו הטכנולוגיה והגלובליזציה מובילות את הדרך, חברות נדרשות

קרא עוד »