מדי יום, עשויות להתרחש תאונות עבודה אשר בעקבותן, עלולים להיגרם נזקים לעובדים הנפגעים ובמצבים קיצוניים, אף לגרום למותם.
עובדים שנפגעים בתאונות עבודה עלולים למצוא את עצמם עם פגיעות גופניות, במהלך שימוש בחומרים מסוכנים (במסגרת העבודה), בביצוע עבודה באתר
לא בטיחותי ועוד.
מהי תאונת עבודה?
"תאונת עבודה" הינה אירוע שהתרחש במקום עבודה, בדרך אליה או בחזרה ממנה, כאשר במהלכו, העובד נפגע או היה מעורב בתאונה כלשהי וכתוצאה מכך, העובד נחבל בגופו או בנפשו. בהגדרת "תאונת עבודה" נכלל גם אירוע מוחי שבו לקה עובד, בעת שמילא את תפקידו במהלך העבודה. באם היה האדם מעורב בתאונת עבודה, יהיה זכאי הוא להגיש תביעת תאונת עבודה לקבלת פיצויים. את התביעה עליו יהיה להגיש למוסד לביטוח לאומי באמצעות טופס תביעה מתאים ובנוסף לכך, על מעסיקו יהיה למלא טופס אישור לגבי התרחשותה של תאונת העבודה ולחתום עליו.
כיצד יש לפעול במצב בו התרחשה תאונת עבודה?
במידה ואדם היה מעורב בתאונת עבודה ונפגע כתוצאה ממנה, עליו לפעול באופן הבא:
- ראשית, יש לתעד את פרטי התאונה והתרחשותה.
- שנית, עליו לתעד את פרטי העדים שנכחו בזמן התאונה (במידה ונכחו במקום עדים) וזאת למטרתם קבלת עדות עבור שלב התביעה.
- בנוסף לכך, ההמלצה היא שהנפגע יגש לקבלת טיפול רפואי, מיד לאחר תאונת הדרכים, גם אם אינו חש בכאבים באופן מיידי.
- על האדם הנפגע להחתים את מעסיקו על טופס המאשר את התרחשותה של תאונת העבודה.
- בשלב הבא, על העובד לפנות לעורך דין מומחה למטרת קבלת ייעוץ מקצועי בנוגע לתאונה ונסיבותיה ובנוגע להגשת התביעה לקבלת פיצויים בגין התאונה.
- על העובד הנפגע להגיש את התביעה לביטוח לאומי, בצירוף המסמכים והטפסים הרלוונטיים.
דע את זכויותך בהקשר לתאונת עבודה וכך יהיה לך קל יותר להתנהל אם חלילה תהיה מעורב בסיטואציה של תאונת עבודה.
פיצויים
במידה ועובד נפגע בתאונת עבודה, יהיה זכאי הוא לקבלת פיצויים, בשל הנזק שנגרם לו בשל איבוד פרנסתו, בשל פגיעה. ככלל, זכאי העובד לקבל דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי למשך 13 שבועות, לכל היותר.
במידה והעובד סובל מנכות מסוימת, עקב תאונת עבודה, יהיה זכאי הוא לקבל גמלת נכות מהעבודה (מלבד דמי הפגיעה).
תביעת המעסיק
מלבד הזכויות של נפגעי תאונות עבודה, הניתנים מאת המוסד לביטוח הלאומי, יש להם גם את הזכות להגיש תביעת נזיקין נגד מעסיקם. אם למשל, עובד נפגע בעבודה, כתוצאה מתנאים לא בטיחותיים או בשל סביבת עבודה לא נאותה, יש שלו את הזכות להגיש תביעת נזיקין נגד מעסיקו (אשר אחריותו על עובדיו כוללת דאגה לבטחונם במסגרת העבודה וכיו"ב). אולם, באם יבחר העובד להגיש תביעה כנגד מעסיקו, יהיה עליו להוכיח את התרשלותו של המעסיק במסגרת דאגה לבטיחות העובדים. באופן זה, יוכל בית המשפט לבחון את רמת הנזק שנגרם לעובד ואת הקשר הסיבתי שבין הנזק ובין התרשלותו של המעסיק.
חשוב לזכור, כי תביעת נזיקין המוגשת לביטוח הלאומי אינה מגבילה את אפשרותו של העובד להגיש תביעת נזיקין גם כנגד מעסיקו. יחד עם זאת, לא יקבל העובד פיצויים כפולים, שכן במידה ויקבל הוא פיצוי ממעסיקו (לאחר הגשת התביעה כנגדו) ובמקביל גם מביטוח לאומי, אזי יקוזז הסכום שקיבל הוא מהביטוח הלאומי.