ילדים הם יצורים מלאי חדוות יצירה ותשוקה ליצירה. למעשה כל בני האדם הם כאלה, אבל אצל ילדים הצורך ביצירה הוא חזק יותר והסביבה מעודדת אותם יותר להתנסות ביצירתיות, ולא בכדי. יצירתיות, אומנות וחשיבה יצירתית הם דברים מאד חשובים ומשמעותיים להתפתחות הילד. יצירתיות מעניקה לילד דמיון מפותח, מסייעת לו בפתרון קונפליקטים ועוזרת לו בהתמודדות עם רגשות.
דרך יצירה ומשחק הילדים גם יכולים ״להתאמן״ על פעולות, כישורי חיים והבעת רגשות. לכן חשוב להציע לילדים גירויים יצירתיים כעניין שבשגרה. ככל שנציע להם יותר ויותר פעילויות יצירתיות נראה שהם מתרחקים יותר ויותר מהמסכים ומתחילים לפתח את היכולות ואת הקול הייחודי שלהם.
אילו פעילויות יצירתיות אפשר לעשות עם ילדים?
מומלץ לחפש פעילויות יצירתיות בעלות ערך מוסף שגם יגרמו לילדים לחשוב, להתנסות, להרגיש. אפשר וגם ממש מומלץ לפנות לאנשי מקצוע כגון מטפלת באומנות לילדים שיכולה לעזור לנו להבין איזה פעילויות יתאימו לילדים לפי גיל, תחומי עניין, צרכים רגשיים, קונפליקטים מרכזיים ועוד.
אספנו לכם כמה פעילויות שיכולות להיות רלוונטיות לטווח גילאים גדול ויעזרו בפיתוח הדמיון, פיתוח חשיבה יצירתית, התמודדות עם רגשות ועם קונפליקטים ועוד.
- קיר ציור – בין אם אתם הורים או מורים תוכלו להקצות קיר בבית או בכיתה – לכסות אותו בבד מתוח או בנייר עיתון ולתת לילדים לצייר ״על הקיר״ כאוות נפשם. תוכלו לקחת את הפעילות לכיוון גרפיטי, ללמד אותם מה זה גרפיטי, להראות להם דוגמאות והשראות ולתת להם יד חופשית בציור. לאחר מכן שאלו אותם מה הם ציירו ומה זה מייצג. תתכננו להתרגש מתשובות מקסימות. ילדים יודעים להביע את עצמם בצורה פנטסטית כשכשואלים את השאלות הנכונות.
- פיסול בחימר – פיסול בחימר או בכל חומר אחר הוא חוויה חושית מדהימה. גם פה חשוב להראות לילדים קצת השראות ולשאול אותם מה הם רוצים לפסל. לתת להם להתנסות עם חומר וכמובן גם להתלכלך. אל תשכחו לשאול אותם לאחר מכן מה הם פיסלו ומדוע.
- הכנת סרט – לילדים גדולים יחסית אבל יכול לעבוד כבר מגילאי 9. ניקח את המשיכה שלהם למסכים ונהפוך אותה למעין נובע של יצירתיות. הילדים יכתבו תסריט – שיש בו קונפליקט רגשי וחברתי. הם יציגו את הבעיה דרך סיפור, דמויות ודיאלוגים. הם יצטרכו להחליט איפה מתרחש הסיפור ולחשוב על דרכים יצירתיות לצלם את הסרט. הם ילבישו את הדמויות השונות, יתנסו בתפאורה וזוויות צילום וכמובן במשחק. לבסוף הם יצטרכו גם ללמוד כיצד לערוך את הסרטון ואולי אף להוסיף כתוביות. נכון, זה נשמע כמו לא מעט עבודה אבל תתפלאו כמה הילדים ששים לקראת פרויקט כזה, הדורש בסופו של דבר רק מצלמה לצילום הסרטון.
לסיכום עודדו את הילדים לעסוק בפעילות יצירתית. הציעו להם הצעות מעניינות ומושכות שיגרמו להם להיסחף לעולם האומנות, והפכו את הבית או הכיתה למקום מלאה יצירה!