הקרינה נמצאת בכל מקום, בין אם מדובר במבני מגורים, גני ילדים ומוסדות אחרים ובין אם במקומות עבודה, מפעלים, חדרי שנאים, ארונות ולוחות חשמל, חדרי אל-פסק ועוד. כיום המטרה היא לעצור את התפשטות הקרינה מאחר והיא גורמת לבריאות לקויה. ביצוע בדיקת קרינה וניטורה יסייעו למניעת התפשטות הקרינה. קבלו 5 דברים שחשוב לדעת על קרינה.
1 – מקורות הקרינה
הקרינה מגיעה מ-2 מקורות: קרינה מהסביבה הטבעית וקרינה מלאכותית. כשמדובר על קרינה סביבתית, הכוונה לחשיפה של קרני השמש, קרינה המגיעה מהקרקע וקרינה העוברת בחלל. לעומת זאת, קרינה מלאכותית היא קרינה שנוצרת על ידי האדם. למשל, קרני לייזר, קרינה מטכנולוגיה רפואית שמו קרני רנטגן או סיטי וקרינת קווארקים.
2 – סוגי הקרינות השונים
ישנם שני סוגים עיקריים של קרינה שבני האדם חשופים להם: קרינה אלקטרומגנטית וקרינה מייננת. קרינה אלקטרומגנטית היא קרינה שיכולה לנוע במרחב ללא תלות בחומר. ישנם סוגים רבים ושונים של קרינה אלקטרומגנטית, כגון אור, רדיו, אינפרא אדום, אנטנות סלולריות, אולטרה סגול וקרינת רנטגן. לעומת זאת, קרינה מייננת היא קרינה שיכולה להפריע למבנה האטומי של החומר. קרינה מייננת יכולה לגרום לנזק לתאים בגוף, מה שעלול להוביל לבעיות בריאותיות, כגון סרטן.
3 – הנזקים שנגרמים בחשיפה לקרינה
חשיפה לקרינה יכולה להוביל לבעיות בריאותיות. למשל, כוויות בעור, פגיעה במערכת העצבים, מחלות לב, מחלות עיניים, מחלת סרטן, לילודים עם מוטציות, מומים מולדים ואף מוות. לפיכך, יש לדאוג למיגון ולניטור הקרינה.
4 – הצעדים להגנה מפני קרינה
הצעד הראשון הוא להימנע מחשיפה לקרינה. כלומר, לא להיחשף לשמש וללבוש ביגוד מתאים. למשל, בקיץ יש לחבוש כובע ולהרכיב משקפי שמש, למרום קרם הגנה ולשהות במקומות מוצלים. כשמדובר בקרינה במפעלים תעשייתיים יש להתמגן באמצעות ביגוד מתאים, כפפות, קסדה ומשקפי מגן. בנוסף, חשוב לעבוד על פי הוראות הבטיחות, לקרוא הוראות שימוש לפני שמשתמשים במכשירים עם קרינה ולנטרל את הקרינה באמצעות שלטי אזהרה – "סכנה קרינה", לנעול ולחסום אזורים עם קרינה. באמצעות ייעוץ קרינה ניתן לבדוק את רמות הקרינה ולקבל הדרכה כיצד לנהוג.
5 – השימוש בקרינה בחיינו
למרות שקרינה היא דבר המזיק לבריאות משתמשים בה לא מעט בתחומים שונים בחיינו. למשל, קרינה רפואית משמשת לטיפול במחלות, כגון סרטן ובעיות פוריות. יחד עם זאת, חשוב להיות מודעים לסיכון לחשיפה לקרינה בטיפול רפואי. בנוסף, משתמשים בה בחקר, בפיתוח ובבנייה.
לסיכום
קרינה היא חלק מהסביבה שלנו ולא תמיד נוכל למנוע חשיפה אליה, אך בהחלט נוכל לנקוט באמצעי זהירות. לפיכך, חשוב להיות מודעים לחשיפה לקרינה כדי להגן על הבריאות שלנו. על ידי הימנעות מחשיפה מיותרת לקרינה, שימוש בציוד מגן והקפדה על הנחיות הבטיחות, ניתן להפחית את הסיכון לבעיות בריאותיות הנגרמות מקרינה. הדרך הטובה ביותר היא להסתייע ביועצי קרינה ולקבל הדרכה.